Top

DNA Cystinurie Test

  • DNA Cystinurie Test
65,00


DNA Cystinurie Test

Bij cystinurie worden  kristallen en stenen gevonden in nieren en blaas. In dieren die de afwijking hebben, wordt cystine niet opgenomen in de nieren. Hierdoor komt cystine in hoge concentraties voor, en slaat neer als kristallen. De afwijking is gekoppeld aan het gen met de naam SLC3A1.Omdat reuen lange en smalle urineleiders hebben in vergelijking met teven, is de irritatie bij mannelijke honden ernstiger. Complicaties en ontstekingen ontstaan in de nieren.

Leeftijd
Het erfelijke kenmerk is continu aanwezig, en zal steeds waarneembaar zijn. 
Locatie van ziekte of kenmerk
Deze ziekte is aanwezig in het hele lichaam, maar veroorzaakt met name een effect aan de grote organen zoals maag, lever en nieren. In een aantal gevallen tast de ziekte maar een enkel orgaan aan. 

Ras afhankelijkheid
Deze test is rasafhankelijk en beschikbaar voor de volgende rassen: New Foundlander.

Interpretatie van het resultaat
Voor het DNA-onderzoek voor DNA Cystunurie zijn 3 mogelijke genotypen gemeld: 
• CLEAR (die met 2 exemplaren van het normale allel en zijn normaal). Dit betekent: Een dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal bij gebruik in de fokkerij geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.
• CARRIER (die met 1 kopie van het normale allel en 1 kopie van de mutatie, maar lopen geen risico voor het ontwikkelen van blaasgruis). Dit betekent: Een dier is drager en heeft een gezond allel en een defect allel. Het dier zal het mutante (defecte) allel aan de helft van zijn nakomelingen doorgeven. Dragers kunnen in een aantal gevallen zelf ook last hebben van het defecte allel, maar zullen in de regel geen symptomen hebben. Dragers kunnen de mutatie dus verspreiden in de populatie zonder dat ze zelf de symptomen hebben. Hierdoor is met name het aantonen van dragers van groot belang om verspreiding te voorkomen.
• INVLOED (die met 2 exemplaren van de mutatie en lopen het risico voor het ontwikkelen van blaasstenen.) Dit betekent: Een dier is lijder en heeft dus twee defecte allelen. Lijders geven het afwijkende allel door aan al hun nakomelingen in de volgende generatie en krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.


Hoogtepunten over deze nieuwe test omvatten: 
1. DNA-monsters kunnen gemakkelijk worden thuis uitgevoerd met behulp van buccale (wang) swabs die onderdeel zijn van een gratis DNA-monster collectie kit. 
2. Honden kunnen DNA getest worden op elke leeftijd. 
3. DNA-resultaten worden gemaild en gemaild binnen 10 werkdagen na ontvangst van de monsters 


Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over